TJZ naplója

Magánéletem és mindenféle mániáim taglalása, a tökéletes keresése, miközben mindenkinek az agyára megyek, mert már megint a japánokat hoztam fel példának.

Földrengés és tsunami

2011.03.12. 23:41 téjézé

Bizonyára sokan hallottátok már, hogy mi történ Japán partjainál. Tegnap japán idő szerint 14:20 körül 8.9-es erősségű földrengés és azt követő hatalmas tsunami pusztított, körülbelül 1700 áldozatot követelve. ✝ Jelenleg egyedül Miyagi prefektúra Minamisanrikucho városa környékén közel tízezer eltűntről érkeztek jelentések.

A szökőár okozott károkban az ország egyik leginkább mezőgazdaságból élő falvakkal és farmokkal teli partszakasza teljesen romokban hever. Közel 300.000 ember vált hajléktalanná otthonuk elvesztése miatt, vagy el kellet hagynia otthonát, mivel a Fukushimai atomerőmű hűtőrendszere egy gőzrobbanásban megsérült, ezért radioaktív szennyező levegő szivárgott ki a létesítményből.

Gondoljunk egy kicsit rájuk, fordítsuk a figyelmünket egymásra, ahogyan az iszapkatasztrófa idején hazánkra fordult a világ tekintete!

A szon.hu oldalon vagy a www.guardian.co.uk oldalán bővebben olvashat mindenki a dologról.

Ezt írtam ki facebookra. Engem nagyon megrázott a hír. Az iszapkatasztrófán talán mégjobban felháborodtam annak idején, vagyis nagyobb hatással volt rám, akár anno a tiszai ciánszennyezés, de azok másak voltak. Ott volt kit hibáztatni, de a természetet nem lehet bírálni. Egyik kezével ad, másikkal elvesz. És sajnos ott van a főleg keleti vallásokban említett kikezdhetetlen egyensúly. Durva dolog ez. A sok apró jó után benyújtja a számlát. Kegyetlenül. Bár Japán maga földtanilag nagyon aktív helyen fekszik, az ember sajnos képes megfeledkezni a fenyegetésről, és akkor hirtelen lesújt az istenek haragja. Igaz, én nem ott élek, így nem tudom pontosan milyen gyakran figyelmeztet a természet egy-egy kisebb rengéssel, hogy: figyi, itt még bármi jöhet; de magyarként ez azért váratlanabbul ért mintha ott élnék... Mekkora baromságokat írok én amúgy ide... Valahogy nem tudom elhinni, hogy megtörtént a dolog, és úgy gondolok rá mint valami rossz filmre. Pedig ahogy a híroldalakon olvasom és a felvételeket nézem nagyon is valóságos. Szerencsétlenek. Ahogy szegény néni imára kulcsolja a kezeit még mindíg előttem van az arca. A szeme láttára tűnt el a fél város, közte a saját háza... Nem tudok értelmeselet írni, de valahogy ki kellett adnom magamból a dolgot... Nézegetem a képeket a guardian honlapján... nem lehet kommentálni. Ez van...

Szólj hozzá!

Címkék: japán földrengés tsunami

A bejegyzés trackback címe:

https://john.blog.hu/api/trackback/id/tr812734734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása